Courses Tests News хедър
хедър

Всеки прави грешки, затова и всеки молив си има гумичка

Темата за коригиране на грешките в процеса на изучаване на чужд език е доста спорна. Някои преподаватели смятат, че е абсолютно необходимо курсистите да бъдат поправяни, ако грешат в изказа си. Голяма част от курсистите също смятат, че трябва да бъдат коригирани, ако сгрешат, докато говорят на чужд език.

Истината е, че докато научите чуждия език до майсторско ниво, ще продължавате да правите всякакви грешки – фонетични, лексикални или граматически, но няма нищо фатално в това.

Ако в този момент преподавателят наблегне на грешките ви, подчертае ясно къде сте сбъркали, това може да ви накара да мислите, че никога няма да проговорите свободно езика, че това е непосилна задача, и така мотивацията ви „отива на кино“. Това ни води до извода, че коригирането на грешките може да се окаже напълно неефективно, особено ако това ви кара да се чувствате глупави и смешни.

Има редица изследвания по въпроса за коригирането на грешките при изучаването на чужд език. При едно от тези изследвания, курсистите били разделени на две групи. Първата група била подложена на постоянна корекция на грешките. Втората група курсисти никога не били поправяни, независимо колко грешки допускали. Експериментът бил провеждан в продължение на 6 месеца. Накрая изследователите с изненада установили, че няма абсолютно никаква разлика в точността или грешките при говорене и при двете групи. Всяка от двете групи, все още правела едни и същи грешки, като брой и тип.

Всеки прави грешки, затова и всеки молив си има гумичка.“ звучи една японска поговорка.

Коригирането на грешките по време на говорене е загуба на време и може да бъде стресиращо за всеки обучаващ се. Този подход води до забавяне на скоростта и плавността на говорене. Всеки път, когато обучаваният се коригира, докато се опитва да говори, той спира и започва да мисли и анализира граматиката на чуждия език. С течение на времето, изказа на обучаваните става по-бавен и по-бавен, защото те мислят бавно и внимателно за всичко, което казват. Парализират се от притеснението да не би да сбъркат, докато се опитват да се изразят на чуждия език.

Съветваме ви да не молите преподавателя си да поправя грешките ви, когато говорите. Вместо това, се фокусирайте върху слушането на правилен чужд език. Колкото повече слушате правилна чужда реч, толкова по-бързо ще започнете автоматично да коригирате собствените си грешки. Изказът ви ще става по-точен и по-бърз, и това ще се случва без особени усилия, автоматично и свободно. Така че забравете за коригиране на грешките! Препоръчваме ви да не се фокусирате върху негативното и да не обръщате внимание на грешките. Съсредоточете се върху положителното, върху слушането на чуждата реч и то правилната реч – от преподавател с филологическо образование или такъв, за когото този език е роден.

И когато говорите чуждия език – просто се отпуснете и говорете!

Съсредоточете се върху представянето на идеите си, върху това, което искате да кажете, което искате да споделите, не се съсредоточавайте върху перфектната граматика. С течение на времето, граматическата точност на това, което се опитвате да кажете, ще се подобри от само себе си.

Искате да усъвършенствате разговорните си умения по чужд език, но се нуждаете от подкрепата и напътствията на преподавател?! Препоръчваме ви да се запознаете с нашите разговорни езикови курсове. Ако вече сте взели решение да го направите, запазете си място за следващия курс в езикова школа Имидж 79 още сега!