Courses Tests News хедър
хедър

Защо да учим немски?

Казват, че английският управлявал света. Защо ни е тогава да учим немски език, с право се питат мнозина. Германският лингвист Улрих Амон е на друго мнение. Ето аргументите му.

 

Някога немският беше световен език, на който се разбираха водещите експерти в икономиката, науката и политиката. Днес тази епоха, продължила цели 250 години, върви към своя край, констатира германският лингвист Улрих Амон. „Особено двете световни войни нанесоха сериозни щети на немския”, пише той.

Улрих Амон е германист и лингвист, който се интересува също от история и социология. Преподавател е в университета Дуисбург-Есен. В новата си книга на берлинското издателство De Gruyter той описва разпространението и значението на немския език днес. Един от основните изводи на автора гласи, че напоследък немският започва плахо да си възвръща загубените територии.

Немският и другите езици

Изчисленията на Амон показват, че немският е майчин език за 104 милиона души в света. А това му отрежда десетото място сред водещите езици. Ако обаче го измерим спрямо икономическата мощ на страните от немскоезичния свят, към който причисляваме още Австрия и Швейцария, то немският излиза на четвъртото място – след английския, китайския и испанския. И още едно четвърто място за немския език регистрира Амон – в класацията на най-изучаваните чужди езици: само английският, френският и китайският са по-предпочитани за изучаване от чужденци. Най-много хора изучават немски в страните от Източна Европа, но така също и в Индия и Китай.

Икономиката като стимул

Защо обаче чужденците изучават немски език? Какво ги кара да залягат над немския и какво очакват те от това?

 

И преди се знаеше, че има пряка връзка между интереса към даден език и икономическата сила на съответната държава. Сега обаче Улрих Амон дава и научно потвърждение за това: „Понеже Германия е богата и икономически силна държава, все повече чужденци избират да учат немски език. Владеенето на немски им отваря вратата към един свят на страни, които процъфтяват и предлагат добри възможности за развитие в професията, бизнеса и образованието“, твърди университетският преподавател. Освен това немският дава предимства когато пътувате в чужбина или ако решите да се присъедините към армията на работниците-емигранти. „Всичко това мотивира хората да учат немски език“, пише Амон.

Политици, прочетете тази книга!

Германия може само да спечели от това, продължава ученият и разяснява: „Винаги е предимство, когато немскоезичното семейство в света става все по-голямо. Хората, учили или изучаващи немски, със сигурност ще искат да използват познанията си – като посещават Германия, завързват нови контакти или просто харчейки парите си като туристи“. А това са достатъчно основания Германия да прави повече за разпространението на немския език в света, посочва Амон. Като критика към политиката звучат думите му, че за съжаление са пропилени добри възможности за това в Обединените нации и в Европейската комисия. В този смисъл авторът съветва политиците да прочетат книгата му.

Освен всичко изброено дотук, обхващащото 1300 страници издание дава също отговор и на редица други интересни въпроси, например: как функционират езиците в икономиката, науката, дипломацията, туризма, медиите и педагогиката?

Ulrich Ammon: Die Stellung der deutschen Sprache in der Welt, De Gruyter, Berlin 2015