Courses Tests News хедър
хедър

Защо да учим руски език в България?

От най-изучавания чужд език в близкото минало руският език, поне на пръв поглед, изглежда, сериозно е загубил позициите си. И затова си има логични обяснения – от една страна, той вече не е задължителен предмет в училище, както беше в годините на социализма. От друга – вътрешната и външна политическа обстановка наклони везните към Запада и така английският оглави списъка на най-изучаваните езици. Икономиката ни също се преориентира – поне в по-голямата си част.

 

Въпреки тези фактори, и на фона на очевидния отлив в годините след падането на социализма през 1989 г. статистиката показва, че напоследък броят на желаещите да изучават руски език в България нараства. По данни на Министерството на образованието и науката (МОН), за последната една година този брой се е увеличил с 5-6%.

„Общо в 1149 от около 2700 училища в България се изучава руски език. От общо 766 115 ученици във всички форми на обучение, 123 532 изучават руски език. След английския език това е вторият език, който има толкова много ученици“, каза заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева на форум на русистите, провел се край Варна на 13-15 ноември.

По традиция, най-много ученици изучават руски език в Източна България. „Естествено, това има своето обяснение. Първо, това е най-близката територия до Русия – традиционно много добри контакти. Това е мястото, което е желано, за наша радост, като туристическа дестинация от руските граждани“, обясни Кастрева.

Изглежда, все повече родители, деца и младежи осъзнават перспективите, които открива владеенето на най-разпространения славянски език. Каква е мотивацията им?

Защото има работа

България е на първо място в ЕС по брой младежи, които нито учат, нито работят. По данни на УНИЦЕФ, от средата на 2015 г. около 170 000 младежи или всеки пети българин на възраст между 15 и 24 г. не се занимава с нищо. Това на свой ред носи на икономиката ни загуби за €1,3 млрд. годишно.

В същото време бизнесът се оплаква от липса на квалифицирани кадри, включително с руски език. Особено остър е недостигът по Черноморието, което традиционно привлича руските туристи. Макар че броят им през последната година намаля заради редица фактори, работодателите продължават да търсят персонал, владеещ руски език за ресторанти, барове и хотели.

Защото има океан от литература, наука и изкуство

 

Човек е толкова пъти човек, колкото езици знае“. Този цитат на Карл V сподели прочутият руски академик Виталий Костомаров, основател на руския държавен институт по руски език „А.С. Пушкин“ пред участниците във форум на русистите, който се проведе край Варна на 13-15 ноември.
„Не можем да не отчетем изключителното присъствие на руската литература, изкуство, наука. Досегът чрез руския език до точно този дял от развитието на човечеството през науката, литературата и изкуствата е всъщност най-ценният за личностното развитие на всеки един от нас“, подчерта българският зам.-министър на образованието Ваня Кастрева.

„Аз имам желание да го уча, честно казано, за да мога да си чета книги в оригинал. 🙂 Голям фен съм на Сергей Лукяненко“, пише Руи във форума Италки под темата „Защо млади хора в България почти не учат руски“. Според потребителя причината вероятно е, че „от времето на комунизма много останаха с недобри спомени, възрастните, за някои неща поне… И така и си остана едно отношение, едва ли не ако сме с Русия, не сме с Европа… А малко изобщо познаваме Русия като страна и народ май. То си ни личи…“.

Други потребители пък са на мнение, че руският не е нужен. „За какво ни е да учим руски? Като цяло българите не са ориентирани към Русия, нито като туристи, нито като емигранти. В България се учи главно английски. Английски се говори навсякъде. Хората са ориентирани към Европа, все повече хора търсят работа на Запад,“ пише Елица в същия форум.

Дори и тези, които не знаят руски, обаче могат да се докоснат до богатата култура и литература на Русия – руският език заема четвърто място сред най-често превежданите езици и седмо сред онези, на които се превежда по-голямата част от книгите.

Защото има милиони възможности да общувате

По данни на сайта Statista, в света има общо 275 млн. души, които говорят на руски език, което го нарежда на 7-о място по популярност в света. Руският език е най-разпространеният от славянските езици и от езиците в Европа – както географски, така и по броя на хората, за които е роден.

Във века, в който информационните технологии заемат все по-голямо място в професионалния и социалния ни живот, владеенето на чужди езици става все по-важно и открива безкрайни възможности за общуване и реализация.

Руският е на седмо място по брой потребители на глобалната мрежа – около 3% или близо 11 млн. души ползват този език в интернет, показват още даните от Statista. По брой сайтове на даден език руският заема второ място след английския – 5,9% от общо 10,1 милиона водещи интернет сайтове в света са на руски.

Защото е леснодостъпно, удобно и безплатно

Всеки език е богатство, „езикът е божествен дар“, както казва академик Костомаров. А сега това богатство е достъпно за всеки, готов да го приеме, абсолютно безплатно и удобно – от всяка точка на света, по всяко време на денонощието. Това е така благодарение на онлайн платформата за изучаване на руски език на руския държавен институт „А.С. Пушкин“, където и ученици, и преподаватели могат абсолютно свободно да се възползват от професионални уроци на световно ниво.

„Пространството отдавна е глобално, а образованието все повече ще зависи от самите обучаващи се. И за тях дори няма да е нужно да излизат от дома си – много хора днес учат дистанционно. А за работодателите вече не е толкова важно какви дипломи има човек, а каква квалификация притежава. Нашата задача днес е всеки човек от всяка точка на планетата да има достъп до образование на руски език“, каза руският заместник-министър на образованието Венямин Каганов.