Courses Tests News хедър
хедър

Защо да учите френски език?

1. Учите френски, за да общувате с над 200 милиона души, за които този език е роден, и още много, за които е втори

Френският се говори в голяма част от Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Люксембург, Монако, Италия (региона Вале д’Аоста в северозападната част на Италия), Великобритания и Англо-нормандските острови (главно за административни и церемониални цели), Френският се говори и в двете Америки. В Канада е един от двата официални езика, заедно с английския. Френският е и езикът на добре образованите в Югоизточна Азия, Северна Африка и голяма част от Западна и Централна Африка. Френският е официален и за тихоокеанската островна държава Вануату, където около 45% от населението говори френски. Във Френска Полинезия 95% от жителите владеят напълно френски език.

 

2. Учите френски, защото се интересувате от работа в международни институции

Владеенето френски език е предимство за всеки, който се интересува от работа в международни институции. Френският е както официален, така и административен език на много общности и международни организации като Европейския съюз (най-големият световен икономически субект), Международния олимпийски комитет, Организацията на обединените нации и други.

Със сигурност сте чували за Франкофонията – организация за сътрудничество на френско говорящите страни по света , включваща 77 държави и правителства.  Основни критерии за участие в организацията са както степента на владеене на френски език на населението на дадена държава, така и културната му връзка с Франция, поддържана в продължение на десетилетия, а понякога и векове. България се присъединява към Франкофонската общност през 1993г. Ценностите, за които се бори франкофонията са мира, правата на човека, солидарността, културното разнообразие.

 

3. Учите френски, защото е език на бизнеса.

Доброто владеене на френски език ще е ключово за кариерното ви развитие, ако искате да станете част от голями корпорации като:  BIC, BNP Paribas, Bugatti (придобита от Volkswagen Германия), Carrefour, Cartier, Christian Dior, Crédit Agricole, Danone, Hermès, Jean-Paul Gaultier, Lacoste, L’Oréal, Lancôme, LVMH – холдинг за луксозни стоки, главен собственик на марките Louis Vuitton, Moët et Chandon и Hennessy, Michelin, Citroën, Peugeot, Renault, Schneider Electric, Société Générale Expresbank и редица други.

4. Учите френски, защото е език на технологиите и медицината

 

Др. Люк Монтание открива HIV – вирусът причинител на СПИН. Тунелът под Ламаншасвързващ Англия с Франция, високоскоростните влакове TGV, самолетът Concorde са някои от примерите за скорошния технологичен напредък на Франция.

 

5. Учите френски, за да се насладите на световното културно наследство

оставено от френските модни дизайнери, кулинари, сомелиери, артисти, музиканти, кинодейци, писатели. Импресионисти като Моне, музиканти като Равел и Булез, романисти като Флобер и Камю са оставили трайна следа върху световното наследство и култура. Кой не е чувал за Кристиян Диор, Шанел или Пиер Карден?

6. Учите френски, защото е език на мащабни религиозни и интелектуални движения

 

Жан Калвин е сред основните радетели на Протестанството;

Писателите през епохата на Просвещението като Волтер подкрепят човешките права;

Симон дьо Бовоар е била изтъкнат феминист;

А философът Мишел Фуко е основател на постмодернизма…

 

7. Учите френски, защото е език на туризма

 

Париж е в челната тройка на най-посещаваните градове в света, заедно с Ню Йорк и Лондон. Квебек пък придава европейския полъх на Северна Америка.

Във Франция можете да се насладите на неповторимите архитектурни шедьоври и културно-исторически перли като Храмът Лурдес,  Айфеловата кула,  Лувъра, Базилика Сакре Кьор, Дисниленд, Катедрала Нотр ДамТриумфалната арка, които попадат в топ 10 на почти всички класации за най-посещаваните забележителности по света.