Courses Tests News хедър
хедър

Защо трябва да дойдете да учите при нас

В миналото знанието се е предавало от уста на уста, от майстор на чирак, от по–възрастните на по–младите. Днес училищата, школите, университетите са местата, където можем да получим едно добро образование и обща култура. Древните гърци например ежедневно слушали песните на Омир и така това се предавало от поколение на поколение години наред. Същото можем да твърдим и за българската народна песен, различните ритуали и традиции. За да поддържаме една култура жива е нужно непрекъснато да се припомнят нейните специфики, особености, основни разкази и действия. Това, на което първо се научаваме са приказките и легендите, и ги помним най–дълго, тъй като чрез тях се научаваме да помним истории за света.

Макар и да ни се струва, че нещата, изучавани в училище се прекалено далечни от нас – като например Вазов и Ботев, Кирил и Методий, Паисий, Фройд – то именно това знание ни държи в един общ свят. Често ни се случва да не проявяваме интерес за общуване с някой чужденец, и то най–вече, защото това, което казва е неразбираемо за нас, и не можем нищо да си кажем, защото говорим на различни езици. Колкото повече знаем, толкова по–богата и обширна обща култура имаме, и не трябва да се ограничаваме в това да учим само онези неща, които смятаме, за най–необходими. Древните гърци смятали, че мъдрият човек помни, а глупакът – не може да задържи нищо в себе си. И ако се замислим, веднага можем да кажем, че богатството на нашето знание зависи до голяма степен от паметта.

Това, което ни учи на памет е училището. Така разширяваме културата си, кръга от знания. Благодарение на различните дисциплини, заложени за усвояване, като математика, български, история, химия, биология, география, ние се учим да смятаме, четем и говорим правилно, узнаваме за нашите предци и техния начин на живот. Но както всяко нещо, и то си има своя недостатък – ако в училището е невъзможно да се отдели внимание на всеки един от учениците в класа в рамките на един учебен час, то затова се появяват и частните училища, или школите.

Съществува мъдрост, че ако човек нищо не помни това е трагично, но ако може САМО да помни – това е комично. Ако не помним не може да придобием никаква култура, но ако само помним се превръщаме в едни автомати, машини с голяма памет, подвижни библиотеки. Затова освен да съхраняваме в себе си информацията, трябва да се научим и на разбиране, осмисляне, въображение. И ако паметта ни дава същото едно към едно, то мисълта ни дава различното. Паметта ни прави образовани, разбирането – интелигентни. Училището ни дава образование, диплома, развива нашата памет, а допълнителната подготовка – ни дава възможност да приложим наученото в практиката, да го разберем и осмислим, да го усъвършенстваме чрез различни упражнения, прави ни и по – социални. И ако разбирането ни води към истината за бъдещето – то ние сме проницателни. Изправен пред проблемите на живота интелигентния човек по–бързо вниква в същността и по–бързо намира вярно и точно решение, социалните перспективи за него са повече и по – престижни. Има голяма разлика при ученето в училище , и ученето с „частни уроци”. Когато учим, мислим, търсим решения заедно с другите и заради тях, ние създаваме социални качества. Защото колкото и много да знаем, ако не го споделяме, сме безполезни. Дори и да не притежаваме много знания, ако се научим да ги представяме по начин лесно достъпен за останалите, то ние ще бъдем комуникативни и социално предпочитани.

Всички знаем какво е морално, и какво не, знаем, че сме били под робство, знаем, че човек произлиза от маймуната, както твърди Чарлз Дарвин – изучавано в уроците по биология в училище, но задаваме ли си въпроса: Защо? Ето това е задачата на допълнителната подготовка – да се опитаме да дадем отговор на въпроса: Защо?; да ви помогнем да запълните пропуските от задължителната подготовка в гимназията, както и да тествате нивото на своите знания. И не на последно място – овладяването на допълнителни знания създава лични ресурси, които след години често се оказват решаващи за заемане на добра професионална позиция. Изборът на училище рядко предопределя бъдещата професия, поради ограниченото време за индивидуална работа, само ученето в допълнителни учебни заведения Ви помага да се ориентирате в това, кое е най–подходящо за Вас, да доразвиете вашите личностни качества и да изберете точната сфера на реалицазия и изява.