Courses Tests News хедър
хедър

Защо хората по света учат български език?

Езикът е една от основните ценности на човечеството. С него изразяваме желанията си, достигаме до другия, разбираме света и намираме мястото си в него.

В глобализирания свят, в който живеем, само родният ни език вече не е достатъчен. Знаем обаче със сигурност, че където и да отидем, можем да се справим със ситуацията на английски – винаги ще има някой, който да борави с него.

Английският език заема второ място в класацията за най-говоримите езици на планетата. Преди него е китайският. На трето място се посочва испанският, на четвърто – хинди, на пето – руски език.

Въпреки че българският език е приет за един от официалните 23 езика на Европейския съюз, трудно бихме могли да чуем българска реч в чужда страна. Разбира се, ако не попаднем на наш сънародник.

Какво обаче кара хората по света да учат български език?

Отговорът на този въпрос дава Александра Уитакър. Тя е направила видео, което се превърна в хит през последните дни в интернет, за употребата на родния ни език.

Александра Уитакър е пропътувала Северна Америка и Европа. Тя се е научила да оцелява, живеейки номадски, а преживяванията й са се превърнали в основа за писане. Александара владее няколко езика перфектно и няколко недотам добре, пише самата тя в блога си.

Тя споделя, че миналата година е започнала общ бизнес с двама българи. Оттам се заражда и интересът й към българския език. Започнала да го учи чрез интернет, попаднала на онлайн курс – „Научи се на български“.

За нея е невероятно, че в първия й урок се съдържали изразите „Харесвам те“ – „И аз те харесвам“, „Обичам те“ – “ И аз те обичам“, „Липсваш ми“ – „И ти ми липсваш“.

В урока й имало и следния диалог:

– Мога ли да те целуна?

– Не, твърде е рано! Стигаш твърде далече.

– Съжалявам.

– Няма нищо.

– Можеш ли да ми простиш?

– Да, прощавам ти.

– Правиш ме толкова щастлива.

Александра е учудена защо първият диалог в обучението й на български език съдържа точно тези изрази. Тя не разбира къде е отишло „Здравей, как си?“. И определя курса за лудост. Особено, след като вторият й урок се казва „Време е за лягане“.

Жената сравнява и други онлайн обучения. Всичките започват по този начин.

Но по-късно тя разбира защо това е така, като разглежда форумите за чужденци, учещи българския език. Открива, че хората не го учат за пътуване или работа.

Един от потребителите е написал: „Харесвам българка, която ми е колежка, и искам да изляза с нея“, друг: „Съпругът ми е българин и искам да му кажа „Обичам те“ на неговия език“.

Александра забелязва, че всеки чужденец се опитва да научи български език заради някого. И стига до извода, че хората учат английски език за работа, но български – от любов.

И то не каквото и да е любов – а споделена, казва тя.

Александара завършва видеото си с послание – „Научете български и намерете истинката си любов“.