Courses Tests News хедър
хедър

История на козметиката

За да се разберат постоянно променящите се тенденции в козметиката, ще бъде интересно да разгледаме нейното развитие. Козметикахората започнали да използват много отдавна, първото споменаване на това датира от 3100-2970 г. пр. Хр.  По време на разкопки в Египет са открити първите кремове за лице и боя от антимон и сажди. Римският философ Платон Роман (254-184 г. пр. Хр.) пише – “една жена без грим е като храна без сол. И затова всички уважаващи се дами са използвали козметика за лице.

Римските красавици широко използвали козметика в средата на първи век от нашата ера. Антимонът служел като спирала и сенки за очи, тебеширът придавал на лицето необходимата белота. В същото време започнали да използват средства за отстраняване на косми, пемза, четка за зъби и боядисвали косите си с къна.

През Средновековието бледата кожа била признак на богатство, а козметиката, която придавала цвят на кожата, се използвала изключително от жени с леко поведение. По време на Ренесанса използването на избелваща козметика била доста опасна за здравето. Работата е в това, че в състава на пудрата, изобретена от мадам Toffanoy, влизал арсен. Госпожата доста отговорно подходила към въпроса за сигурността и предупреждавала клиентите си, че нейното откритие трябва да се прилага само в изключителни случаи, например, за да се привлече вниманието на съпруга. Въпреки това, историята на тази козметика за тяло и лице не завършва добре – мощната отрова отнема живота на повече от шестстотин благороднички, неоценили достойнствата на своите съпрузи.

Бледото лице било на мода до средата на 18. век, когато френските жени на модата започнали да използват червен руж и червило, за да придадат с тази козметика здравословна руменина на лицето си. Почти по същото време започнали да се появяват първите слънцезащитни продукти, от които най-безопасните били чадърите и шапките.

В повечето козметични рецепти от това време се използвали билки, цветя, зеленчуци, изворна вода и дори плодове. При това, почти всички козметични средства били създадени от местни фармацевти и съдържали опасни вещества – живак и азотна киселина. Всичко това не само се отразявало зле на кожата, но ти било опасно за живота! (Нали красотата изисква жертви!)

Между другото, мъжете също активно използвали грим до средата на 17. век. Не всички, разбира се, били такива, които смятали мъжете с руменина на бузите за денди. Викторианските дами и господа, козметиката, честно казано, не я уважавали.  Докато по това време уважаващите себе си жени използвали маски за лице на базата на домашни рецепти – овесена каша, мед и яйчни жълтъци. За укрепване на миглите прилагали рициново масло, ориз на прах вместо пудра, цвеклов сок – като руж.

Съвременната козметика се родила на бял свят заедно с новия ХХ век. Уилямс направил туш, и го преименувал в чест на сестра си Мейбъл. Сега марката “Мейбълин” е широко известна в целия свят. Няколко години по-късно Max Factor създали сенки за очи на основата на къна, което веднага било използвано от кинематографи за създаване на образ на жената вамп. През следващото десетилетие,  придобила съвременен вид пудрата сред използваната козметика – компактна кутийка с огледало и гъба.  И веднага се появявили и компактните ружове. За грижа за кожата и тялото за първи път започнали да се използват кремове на основата на вазелин и ароматизатори. Лидерът на производството им ставагерманската фирма Nivea.

По-късно, през двадесетте години на миналия век, пак в Max Factor създали първия блясък за устни и нови нюанси на червилото (червилото било първоначално само в червено). Тогава правели червилата въз основа на сапун и този вид козметика много изсушавала устните. Появили се първите приспособления за извиване на мигли. Въпреки трудностите и високата цена, фешънистите били щастливи да ги използват.

Започвайки през тридесетте години, най-популярните модели, рекламиращи професионална козметика, станали филмовите звезди. Не забравяйте, дълбоко подчертаните очи на Одри Хепбърн. Силно изрисуваните очи бяха популярни през седемдесетте и осемдесетте години. В момента е обратното – наблюдава се тенденция за връщане към по-естествен вид и привидно по-малко използване на козметика.

Много модерни днес са така наречените Кристални дезодоранти, осигуряващи 100% натурална защита против изпотяване.

Съвременната жена има огромен избор на козметика. За да се поддържа красотата днес не е много трудно, всичко зависи от вашите желания и възможности. Всевъзможни кремове, декоративна козметика, инжекции с колаген, ексфолиация, пластична хирургия – варианти много. Но никаква външна красота не може да се сравни с красотата отвътре. Бъдете щастливи и обичани и ще бъдете красиви, без значение на колко години сте и колко пари имате в джоба си!