Courses Tests News хедър
хедър

Кандидатстване в Русия

Българи ще могат да кандидатстват безплатно в над 1000 руски университета.

Български студенти ще могат да кандидатстват за безплатно обучение в над 1000 руски частни и държавни университети през учебната 2014-2015 година, след като руското министерство на образованието е решило да увеличи квотите за прием на чуждестранни студенти през следващата учебна година.

Всеки кандидат има право да избере по собствено желание до шест учебни заведения (но не повече от две в един и същи федерален окръг), където да подадат документи. Желаещите имат възможност да кандидатстват за бакалавър, магистратура, аспирантура, докторантура, стажове и допълнително професионално образование (повишаване на квалификацията). Това обясни Сергей Александрович, зам.-директор на Руския културен-информационен център в България, където желаещите да получат висше образование в Русия могат да подават своите документи.

„Чуждестранните граждани ще получават държавна академична стипендия през целия период на обучение, без да има значение какъв успех имат. На българските студенти ще им бъдат предоставени общежития със същите условия, каквито ползват и руските студенти. Тези, които не владеят руски език – ще имат право и на безплатно обучение по езика в университета, в който са приети“, заяви Александрович.

Александрович допълни, че след най-предпочитаните специалности са медицина, фармация, икономика и бизнес, както и науки за преработка на суровини.

„Русия разбира, че в момента има недостиг на нефто-газови специалисти, затова за тези специалности ще бъдат открити допълнителни места за прием“, каза още Александрович.

Документите за кандидатстване трябва да бъдат преведени на руски език и да имат заверка от нотариус. Крайният срок за подаването им е 1 април 2014 година в Руския културно-информационен център http://rkic-bg.com/ru/obrazovanie-v-rossii.html в София, а резултатите ще бъда ясни през юли тази година.