Courses Tests News хедър
хедър

Кои са подходящите книги за начинаещи

Много често в желанието си да напреднат бързо учещите чужд език се  „хвърлят“ да четат популярни книги и статии от вестници, казано на кратко с текстове, които не са за тяхното ниво. Това може да е резултат от тяхното самочувствие след упорито учене на фразеологични изрази, глаголи, предлози, местоимения и т.н., и т.н.  За съжаление обикновено резултатът от такъв подход е раздразнение от неразбирането на текста и непрекъснатото ровене в речника и съвсем естествено желанието ви да четете ще се изпари.  Много по-мъдро би било постепенно да увеличавате трудността на Вашето четиво, като използвате материали, които са малко над нивото Ви.

Именно по тази причина детските книжки са много добро начало. Може би те не са това, което сте свикнали да четете обикновено, но книгите предназначени за деца имат редица предимства. А именно:

1. те са лесни –  Детските книги са написани за една особена група читатели – тези, които току що са започнали да учат език. Разпознавате ли себе си като принадлежащи към тази категория?  В тези книги се използва лесен речник и език, като цяло, за да не натоварва прекалено несвикналите да четат читатели.

2. написани  са за носители на езика – Това са книгите, с които децата, носители на езика растат и научават първите си думи. Ако са полезни на тях, защо да не са на Вас?

3. написани  са за да се четат на глас – Книжките за най-малките са написани, за да се четат на глас от техните родители. Може да се възползвате от това и да ги четете на глас на себе си. По този начин съчетавате работата върху умението си да четете с упражняване на произношението си.

4. често такива книги повтарят една и съща информация – Детските книжки често повтарят едно и също изречение отново и отново. Това е добра новина за начинаещи, защото така ще повтаряте отново и отново същите думи и граматически структури отново и отново, както бихте направили, ако учите думи наизуст.