Courses Tests News хедър
хедър

Кой ще бъде най-разпространеният език в света? Френският?

Французите безспорно са една от най-гордите нации в света, особено що се отнася до техния майчин език. Следователно, не е изненадващ фактът, че точно те едва ли могат да наблюдават безучастно как английският език се превръща в „лингва франка” на 21-ви век.

Според скорошно лингвистично проучване, боготвореният от парижки поети, руски аристократи и елитни студенти, френски език най-вероятно е на път да върне титлата си на най-разпространен световен език най-късно до 2050 година.

В момента, френският език заема шесто място в света след мандарин, английски, испански, хинди и арабски. Въпреки това обаче, набира все по-голяма популярност  и се очаква през 2050, броят на настоящите 220 милиона души, които го говорят днес,  да се покачи драстично до 750 милиона.

C’est possible? /”Възможно ли е това?”/ Английският език се радва на неоспорима международна популярност, а мандарин от дълго време се определя като езикът на бъдещето, поради размера на китайското население и нарастващата икономическа сила на страната. Въпреки това, френският език държи силен коз: броят на френско-говорящите общества се увеличава значително по-бързо от тези, които комуникират на английски или на мандарин.

Освен това, във Франция и в най-известните нейни бивши колонии Мароко, Тунис и Алжир, езикът на Молиер и Моне, се говори в 28 други държави- явление, което нарежда този език на едно от челните места в конкуренцията за най-бързо разпространяван световен език.  В Африка, френският език е официален език в училищата в държави с висока раждаемост като Мали, Гвинея,Чад и Демократична република Конго. Демографският растеж в тези африкански държави може да се окаже причина за увеличението на броя  на  франкофоните по целия свят от 3% до 8% през 2050.

Междувременно, за страни като Китай и други англо-говорящи  страни се предвижда демографски спад, което неминуемо ще доведе до очаквано понижение и на броя на хората, които комуникират на английски език- от 8 % до4%. За Мандарин, се очаква спад от настоящите 10% до 8%.

Някои лингвисти, обаче, са скептични относно тези предположения. Проведеното проучването маркира всички жители на страните, в които френският език е официален, като френско-говорящи, което обаче не е абсолютно правилно. Държави, като Белгия, например, имат повече от един официален език, а в някои африкански държави, езикът на бившите колонии губи все повече популярност. Дори в Алжир, само една трета от населението, може да пише на френски език.

„Броят на хората, които общуват на френски език нараства, и очакванията са наистина впечатляващи, но не се взима предвид, че много езици съществуват съвместно и едновременно, което е всъщност реалната  ситуация  в много страни в момента”, посочва Александър Уолф от Международния институт за наблюдение на развитието на френския език.

И така, докато френският набира все по-голяма популярност, със сигурност ще мине доста време преди да бъде в състояние да оспори хегемонията на английския или на мандарин. Хубаво би било, ако успеете да отделите време и да освежите знанията си по френски.

Ние Ви напомняме, че можете да разчитате по всяко време на Езиков център Имидж 79 за уроци по френски език. Разбира се, можете да изберете между групово или индивидуално обучение, като не пропускайте да се възползвате и от нашите страхотни отстъпки за езиково обучение във Варна.