Courses Tests News хедър
хедър

Кратка история на грима

Идеята за преобразяването на човешкото лице чрез грим е започнала още в дълбока древност. Първоначално гримът е иползван като предпазно и профилактично средство, а впоследствие откриват и неговата способност да разкрасява и подчертава красотата на лицето. Още праисторическите племена преобразявали лицата си чрез боядисване, татуировки или маски, вярвайки в магическата им сила. Първият грим  е бил измислен и използван от мъжe – вождовете и жреци на племена, които с  изрисуваните си лица оказвали почит на боговете си. Много по-късно в Египет жените започнали да използват грима като средство за прелъстяване и постигане на дълга младост и красота. Археологически разкопки ни показват най-ранните следи от използването на очната линия, която първоначално е била зелен цвят, а впоследствие черен. Египтяните подготвяли гримовете по специални технологии – от билки, цветя,  различни растения и етерични масла. Освен естетическия ефект, гримовете имали за цел и да пазят очите и кожата от слънчевите лъчи и инфекции.

С развитието на търговията египтяните търговци пренесли грима и козметиката в Римската империя. В Рим гримът е считан за елемент на лукса. В Индия пък жените били задължени да бъдат красиви и привлекателни. Целта е била да са достатъчно пленителни за мъжете и по този начин да показват своето потекло и положени в обществото.

Кръстоносците от Близкия Изток пренасят грима в Средновековна Европа. В Ренесанса куртизнатките използвали цветен прашец, за да разкрасяват лицата си. Години по-късно във времето на Барока, Франция става водеща сила в изкуството на грима. В XVIII век мъжете и жените „лудват” в стремежа си да изглеждат красиви. Избелвали ли лицата си силно, тъй  като бялата кожа се считала за белег на аристократичност. Изкуствените бенки имали изначална функция да скриват белезите от шарка, а впоследствие започнали да се уголемяват и придобиват различна форма. Значението на бенката не било само естетическо – поставена на различно място, тя носела своето значение. Например на лявата буза значело „Търся си жена за вечерта” , на дясната „Свободна съм” и т.н. След Френската революция обаче тази мода започнала да губи своята популярност. Мъжете спрели да използват какъвто и да било грим, а дамите леко и фино използвали пухчето с пудрата.

След  60-те години на XIX век дамите били силно подтикнати да използват продукти за красота. През 80-те пазарът на козметиката станал световен. Развиващите се до днес техологии позволяват постоянно подобряване и съзадаване на нови и различни гримове. Използвайте ги всеки ден! Бъдете красиви!