Courses Tests News хедър
хедър

Информация за турски език Варна

Турският език се говори от около 77 милиона души като първи език и други 6 милиона души като втори чужд език, което го прави най-разпространения тюркски език в света. Говори се главно в Турция и съседните части на Близкия Изток и Балканския полуостров, включително в България. Говори се и от няколко милиона турски имигранти в Западна Европа. Характерна особеност на турския език е вокалната му хармония.

Турският е официалният език на Турция, а в Кипър е един от двата официални езика (заедно с гръцкия). Той е и родният език на турците. Турските имигранти, живеещи в Западна Европа, са най-много в Германия (около 2 милиона). Значителни общности от турци има и във Великобритания, Франция, Австрия, Нидерландия, Швейцария и Белгия.

Турската кухня съчетава в себе си най-различни вкусове и съставки Това разнообразие има много дълбоки корени както географски, така и исторически. Типични ястия за Турция са кебапът, имам баялдъ, кьополуто, шкембе чорбата. Известни десерти, преминали и извън границите на Турция, са баклавата, кадаифът и крем карамелът.

Традиционното турско кафе се запарва в специални джезвета, като смляната смес се бърка заедно със захарта. Когато стане достатъчно силно, се изсипва в малки чашки без дръжки. Макар кафето да е много популярно в Турция, напитка номер едно там е черният чай. В силно запарения пакет чай се долива гореща вода и се подслажда обилно. Сервира се в малки чаши във формата на лале.

Турските филми се отличават с особена драматичност и с подчертана сюжетност. В последните години турските сериали са сред най-известните в света и набраха голяма преднина пред останалите теленовели. Съчетават модерното с традиционното и са спечелили милиони почитатели отвъд границите на Турция. Възходът в киното на Турция е значителен и не остава неоценен от публиката. Международно признати филмови режисьори от Турция са Томрис Гиритлиоглу, Йълмаз Гюней и Йесим Устаоглу.

Културата на Турция е наследник на оригинална смесица от обичаите от древни европейски и азиатски цивилизации. Популярната турска музика арабеск е повлияна от арабската популярна музика и народния ислям. Турската музика изпъква с богато и разнообразно звучене с екзотични ориенталски нотки. Известни представители на модерната турска музика са Таркан, Сердар Ортач и сензацията Хадисе.

През XVI в. Османската империя достига най-големия си разцвет. Истанбул става един от най-интересните културни центрове през тази епоха. По същото време разцвет достига и калиграфията. Сред най-забележителните имена на тази епоха са Месихи, Ахмед паша и неповторимата Михри-Хатун. През 1923 г. Турция започва да се изявява с немалък брой поети, романисти и драматурзи. Орхан Вели се смята за бащата на модерната турска поезия. Романисти и поети, получили международно признание, са Халиде Едип Адивар, Назим Хикмет, Саит Фаик Абасияник, Фазил Хюнсю Даджларка, Яшар Кемал, Нусрет Азиз Несин, Орхан Памук, Октай Рифат, Илхан Берк, Елиф Шафак.

Салих Акар, Ибрахим Балабан, Туран Ерол, Лейла Гамсиз и Аднан Турани са имена на художници от Турция, получили международно признание за картините си.

Екзотиката на Турция и турската култура са привлекателни за пътешественика, а богатият и впечатляващият турски език ще ви помогне да се запознаете още по-отблизо с тях.