Courses Tests News хедър
хедър

Ползата от владеенето на чужди езици

Ползата, която чуждоезиковите познания носят, варира от улеснение в работата до лично удоволствие и обогатяване на културния кръгозор. Владеенето на два и повече езика не е просто прозорец към света, но и помага за подобряване на паметта, намалява риска от проблеми с абстрактното мислене, въздейства добре на концентрацията и когнитивните способности. Канадски учени, цитирани в Emax Health, изразяват становище, че владеенето на два или повече езика може да забави с 4-5 години появата на симптомите на болести като Алцхаймер и старческа деменция. Двуезичието и многоезичието, в съдействие с фактори, свързани с начина на живот – хранене и физическа активност, могат да забавят или сведат до минимум опасността от отслабване на паметта.

Кои са най-предпочитаните езици за изучаване

·         Английски език

Английският днес е един от най-влиятелните и модерни езици. Нещо повече, той е обявен за административен език на много общности и международни организации. Английският намира широко приложение в бизнес сектора, науката, образованието, изкуството, културата. Той се характеризира като изключително адаптивен и приложим в различни ситуации. Освен това е чудесна база, над която може да се трупат допълнителни знания и по други чужди езици. В същото време неговите вариации като: бизнес английски, книжовен, технически, компютърен английски, както британски и американски английски, са достъпни във всички образователни институции и продължават да бъдат обект на научни изследвания.

·         Немски език

Немският е най-разпространен в Европа. Това никак не е учудващ факт, като се има предвид, че Германия е най-голямата по територия и население страна в Европа. Немският се нарежда на трето място като най-предпочитан език за изучаване в света и вторият най-популярен (след английски) в Европа и Япония. Владеенето на немски като втори чужд език е от голяма полза за хората, на които им се налагат чести служебни посещения в страните от Европейския съюз. Жителите на Германия не са единствените, които говорят немски. Този език е официален и за страните Австрия, Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн. При голяма част от хората, живеещи в Италия, източен Берлин, Дания, Холандия, източна Франция, Чехия, части от Полша, Русия и Румъния, немският е майчин език.

·         Френски език

Френският е най-изучаваният чужд език в света след английски и се говори в пет континента. Когато избирате какъв втори чужд език да учите, който да ви предлага предимство в работата, имайте предвид, че този език дава позитивни перспективи за кариерно развитие и научна дейност. Заедно с английския, френският се говори като официален език в организациите ЮНЕСКО, НАТО, ООН, Международното движение на Червения кръст, Международна организация на труда, Съвета на Европа (политическа международна организация, която подпомага европейската интеграция, наричана още „Голяма Европа“), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и др.

·         Испански език

Испаноезичните знания са голямо предимство за хората, които имат желание да изучават и други чужди езици, произлизащи от латински като италиански и френски. В същото време знанията по испански са от голяма полза и за ентусиастите, които са решили да учат руски, немски или португалски. Над 500 милиона са владеещите испански в Западна Европа и Латинска Америка. Мнозина смятат, че това е един от най-приятните за изучаване езици. Голяма част от лексиката е близка до английската и до португалската. Освен това испанският е фонетичен език – почти всички думи се пишат така, както се произнасят. Този език има силно присъствие в американската култура. В страните от Европа испанският се търси много в сферата на туризма. Испанската литература и музика, както филмовата и телевизионна индустрия (особено сапунените сериали), имат основен принос за разрастващата се популярност на испанския език.

·         Италиански език

Проучванията сочат, че голяма част от хората, които владеят италиански език, успяват да се реализират успешно в сферите: бизнес, програмиране, графичен и уеб дизайн, журналистика, право, изкуство, администрация, наука, политика, телекомуникации, екология. Италианският език допринася за разширяване на академичните възможности и засилване на професионалния профил. Броят на говорещите италиански е над 98 милиона и повечето упражняват професии в икономическия сектор, с което спомагат за развитието на икономиката в Европа и света.

·         Японски и китайски език

Тези два, неособено лесни за изучаване, езици стават все по-търсени. Япония и Китай са страни с проспериращи икономики. Експортът на стоки и при двете се увеличава многократно с всяка година. Най-успешните технологични производители в света се намират именно в тези региони. Много от насочилите се към сферата на бизнеса избират да учат японски или китайски. Все повече бизнесмени започват своевременно да посещават езикови курсове с идеята да покажат, че разбират езика на своите бизнес партньори и клиенти. Изучаването на японски и китайски дава възможност по-отблизо да се запознаят културата на страните, общоприетите традиции в бита и работата, бизнес етикецията и пр.

Много публични личности, сред които има актьори, певци и политици, могат да се похвалят с многоезични познания. Ето няколко примера за допълнително вдъхновение:

Даян Крюгер (актриса) – владее немски, английски, френски и малко руски.

Пенелопе Круз (актриса) – испански, английски, италиански и френски.

Шакира (певица) – английски, испански, португалски, италиански и арабски.

Моника Белучи (актриса) – италиански, английски, френски и испански.

Виго Мортенсен (актьор) – английски, испански, датски, френски, малко шведски и норвежки.

Маделин Олбрайт (бивш държавен секретар на САЩ) – владее английски, френски, чешки, руски. Разбира полски и сърбо-хърватски.

Стана Катич (актриса, „Касъл“) – английски, сърбо-хърватски, словенски, френски, италиански и малко руски.

Кондолиза Райс (бивш държавен секретар на САЩ) – английски, френски, руски.

Мая Анджелоу (поетеса и писателка) – френски, испански, италиански, арабски и ганайски език.

Мария Кюри (физик) – полски, френски, руски и немски.