Courses Tests News хедър
хедър

Кой е най-добрият начин да научите чужд език?

Съществуват десетки различни начини да научим един език, като всеки от тях си има своите предимства и недостатъци. Понякога комбинацията от няколко различни формата е най-доброто решение. Така например, можете да съчетаете:

  • Групови занятия
  • Индивидуални уроци
  • Самообучение
  • Езикови обмени

Групови занятия

Обучение във вашата страна

Ако можете да намерите курс по езиците, които ви интересуват, в собствената ви държава, това е добър начин да започнете с един език. Обикновено има налични десетки курсове, включително и почасови, както и интензивни ежедневни курсове. Курсове на свободни начала, както и такива, които целят добиването на даден сертификат. Ако се огледате внимателно, навярно ще намерите курс, който да отговаря на критериите ви.

Главното предимство на подобни групови занятия е, че ще разполагате с учител или наставник, който да ви предостави инструкции, да ви подкрепя, да ви дава постоянна обратна връзка и да практикува езика с вас. Освен това ще учите заедно с други ученици, които ще са на почти същото ниво, можете да сравнявате бележките си с тях, както и да си помагате един на друг. Този тип езикови курсове ще ви помогнат и да сте по-организирани и да структурирате занятията си по-стриктно.

Все пак груповите форми на обучение не са за всеки, особено ако сте от типа хора, които не обичат да учат в класна стая и предпочитат да учат със своите собствени скорост и средства.

Обучение в чужбина

Един вариант е да учите езика в държава, в която той е говорен. Така например ще откриете редица възможности за учене на английски, френски, испански, италиански и немски, но много по-малко варианти за по-редките езици като чешки, полски и други. Главното предимство на това да учите в чужбина е фактът, че напълно се потапяте в езика, не само по време на занятие, но и през останалото време. В резултат на това обикновено напредъкът е изключително бърз. Друг плюс на обучението в чужбина е, че ще имате възможност да опитате местната кухня, да общувате с носители на езика и да осъществите контакт с автентичната култура на съответния народ.

Един от недостатъците обаче е, че такъв тип обучение струва много повече. Не само самият курс, но и настаняване и пътни разходи. Така разходите значително надвишават това, което бихте платили за обучение в собствената ви страна.

Ако говорите английски като майчин език, бихте могли лесно да си намерите работа, свързана с преподаване на английски в държави, чиито езици бихте искали да научите.

Онлайн курсове

Ако не намирате езика, който търсите в града, в който живеете, или просто не сте доволни от предлаганите услуги, а нямате възможност да учите в чужбина, то не се колебайте да заложите на онлайн курсове. Пазарът е разнообразен. Преподават се  всякакви езици и всякакви нива, но и със специфични цели. Някои курсове са безплатни, за други може да ви се наложи да си платите. Обикновено платените курсове предлагат помощ от ментори, чат, видео и телефонни конференции.

Самообучение

На пазара се предлага разнообразие от курсове, разработени именно с цел самообучение. Те включват учебници, касети, дискове, видеа, плейъри. Всеки курс има своите силни и слаби страни, ще намерите някои от тях описани по-долу.

Учебници

Ако искате да се научите как да пишете или да четете на даден език и не ви е грижа дали ще овладеете говоренето, тогава всичко, от което имате нужда, е добър учебник, граматика и речник.

Учебници с аудио записи

Този тип курсове са може би най-популярни, тъй като те развиват всички видове езикови компетенции. Някои се фокусират повече върху ежедневния език, докато други развиват повече умения в професионалната и академичната сфера.

Аудио курсове

Това са курсове, съставени изцяло от записи, които съдържат много малко количество принтиран материал. Изградени са от упражнения на базата на диалози, инструкции, обяснения, като главната им цел е да започнете да разбирате и да говорите езика.

Има курсове, които са фокусирани върху произношението, но те обикновено са обект на вниманието на по-напреднали учащи се.

Компютърно-опосредствано обучение

Тук разнообразието от продукти е несравнимо. От индивидуални уроци по английски, цените, на които са напълно конкурентни, до корпоративни езикови обучения, групи за деца на всякакви възрасти и т.н. Списъкът на предлаганите услуги е безкраен, но трябва да сте наясно доколко сте типът учащ, който има дисциплината да се обучава зад компютър.