Courses Tests News хедър
хедър

10 причини да учим немски език

1.Немският език е най-ширико разпространеният език в Европа.Той се говори все повече в света. Освен 83 милиона жители на Германия, които говорят немски, той е официален език на страните:  Австрия, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн. Немският е роден език и на значителна част от населението на северна Италия, Източна Белгия, Холяандия, Дания, Източна Франция, част от Чехия, Полша, Русия и Румъния. Това е вторият най- популярен език в Европа и Япония след английския и третият  –  най- популярен чужд език преподаван в целия свят.

2. Германия е първа по експорт в света и е третата страна с най- силна икономика в света.

Страната изнася  стоки за над – 940 милиарда щатски долара –  от леки коли до машини, и промишлено оборудване, от фармацевтични стоки до домакински уреди. Германските фирми печелят  1 от 3 евро от износ. Едно от четири работни места в Германия зависат от износа.

Швейцария  е другата немско-говоряща страна, която има един от най-високите стандарти на живот в света.

 

3. Знаейки немски език, създаваме бизнес възможности

Мултинационални бизнес възможности съществуват в целия Европейски съюз и в страните от Източна Европа.  Там немският език е вторият най-говорим език след  руския. Компании като BMW, DAIMLER SIEMENS, BOSCH, BASF, LUFTHANSA  и много други се нуждаят от международни партньори. Японците, които имат една от най-силните икономики в света, са разбрали колко предимства им носи познаването на немския език в бизнеса. Не напразно над 70% от японските ученици учат немски език. Създадените  работни места на немските фирми в САЩ са над 700 000. Кандидат за работа с владеене на немски език в САЩ винаги ще бъде предпочетен пред другите кандидати без такива умения.

4. Германците са новатори

Като се тръгне от разработката на живачния термометър на Фаренхайт в 1714 г. и се стигне до Теорията на относителността на Айнщайн, днес това новаторско виждане продължава да се развива.

Четири от десетте най- иновативни компании в света днес се намират в Германия.

Над 13% от световните заявки за  патент са немски и това нарежда страната на 3-то  място в света. Над 200 000 бизнес- компании представят и въвеждат нови продукти на пазара всяка година.

Като нация, занимаваща се с изследователска и развойна дейност, германците са нареждат на първа линия по нови технологии.

Германия изнася повече хай-тех продукти от колкото всяка друга страна с изключение на САЩ и над 600 фирми са активни в най-модерните области на биотехнологиите. Именно

за това не е изненадващо че две трети от световните водещите международни специализирани панаири се провеждат в Германия.

5. Германците влагат най- много средства в света за туристически дестинации.

Разполагащи  с достатъчно доходи  и средно 6 седмици ваканция годишно те имат време и средства да пътуват около света. Ако обичате да пътувате ще срещнете немски  туристи където и да отидете, тъй като повече от ваканциите, германците прекарват в чужбина. За една година   те са изхарчили 91 милиарда евро за международни пътувания.

6. Германците присъстват активно в интернетното пространство

Те  поддържат доминиращо присъствие в Интернет, имайки предвид  новаторските им качества. Германия  е на едно от водещите места в света с 8 милиона интернет домейни.

de е на второ място по отношение на  разширението com.  Това прави имената на немския домейн още по популярен отколкото тези с net., org.

7.Германците са най-голямата група на заселници в САЩ

Германците имат такова голямо присъствие в Съединените щати, по време на основаването им, че немската езикова версия на Декларацията на независимистта  е отпечатана само няколко дни след като тя е приета.

8. Една от 10 книги в света е публикувана в Германия.

Над 80 000 нови заглавия се появяват всяка година в книжарниците в Германия. Единствените пазари, които произвеждат повече книги годишно са на китайски и английски издателски компании.

9. Немско говорящите страни имат богато културно наследство

Германия често се нарича земя на поети и мислители. Йохан Волфганг фон Гьоте , Томас Ман, Франц Кафка, Херман Хесе са само няколко автори,чийто имена и произведения са добре познати в света. Десет Нобелови награди за литература са присъдени на немски, австрийски и  швейцарски автори .Имената на Моцарт, Бах, Бетовен, Шраус, Вагнер са неразделна част от световната музикална класика.Философите  Кант, Хегел, Маркс, Ницше  продължително влият на мисленето  на модерното общество в света. Психолозите Фроид и Юнг завинаги променят начина по които мислим за човешкото поведение.

Познавайки немски език можем да се докоснем до значимото творчество и постижения на тези и много други мислители, нобелисти, хора на изкуството, учени.

10.. Немският език се изисква за обучение на студенти , магистри и докторанти. Много специалности днес препоръчват владеенето на немски език. Германия спонсорира финансово над 60 000 международни обмена ежегодно  на студенти, учени и  обучители.

 Знаейки немски език можете да работите в Гемания, да следвате, да специализирате, да се ползвате  от  техните добре организирани икономически и социални системи.