Courses Tests News хедър
хедър

9 МИТА ЗА УЧЕНЕТО НА ИТАЛИАНСКИ

Всеки може да се научи на италиански!

Искате ли да научите италиански език или искате да прекарате времето си в оправдания защо не можете да научите италиански? Подобно на други дейности за самоусъвършенстване и самодисциплина като например диетата, повишаването на квалификацията, личните планове за придържането към бюджет е по-лесно да се намерят оправдания, отколкото да се направят. В момента, в който спрем да се оправдаваме, нещата изведнъж се случват. Така че, не може да ме убедите с хиляди извинения, че не учите италиански само, защото не можете да произнасяте думите на италиански или да спрягате италианските глаголи. Вместо да се самосъжалявате, по-добре използвайте това време и енергия за да научите la bella lingua.

Мит: Италиански е по-труден от Английски

А всъщност е: Изследвания показват, че е по-лесно да се научи италиански, отколкото английски. Освен научните причини, в настоящето езика, с които се сблъскваш непрекъснато е английския и щеш не щеш научаваш някои неща. Дори само да гледаш глупави американски филми със субтитри, накрая все ще можеш да кажеш I’ll be back на английски. Но това да знаеш няколко израза, не значи, че знаеш езика. Едно от най-важните неща, което трябва да се запомни е че всеки е начинаещ в даден момент. Като деца се смеем и се наслаждаваме на говоренето и пеенето на глупости и думи с неясен смисъл, но един зрял човек не може да се учи с песнички (или може?). И помнете „Sbagliando s’impara“ както казва тази италианската поговорка (от грешките се научава – б.а.).

Мит: Аз няма да мога да си извъртя езика, за да кажа мекото L или двойното R

А всъщност е:  факт е, че дори някои от италианците не могат да им преобърнат езика и да кажат правилно някои думи (да не говорим да ги изпишат правилно). Обаче е факт, че наистина съществуват тези звуци и те трябва да се научат. Колкото повече се научим да прикриваме акцента си, толкова по-разбираемо звучим. Но истината е, че има места в Италия, където диалектите са толкова силни и неразбираеми, че книжовния италиански е единствения начин за комуникация. Италианците от северната част на Италия и тези от Неапол, да не говорим за тези от Сицилия са символ на важността да се изказваме възможно най-изразително, било и с малко усилия.

Мит: Няма училище или курсове в близост до дома ми

А всъщност е: Училище? Курсове? Кой се нуждае от едно училище в 21-ви век? Кой би дал пари за уроци и курсове отнемащи много време? Вече може да изучавате италиански онлайн, да гледате предавания и филми; да се абонирате за италиански уроци по електронната поща, да слушате италиански музика, или да намерите италианец в социалните мрежи, с когото да практикувате писмено. С една дума, Интернет е една мултимедийна платформа, където можете да използвате всички необходими средства, за да се научи италиански.

Мит: Аз никога няма да използвам италианския

А всъщност е: Кой ти каза? Няма значение мотивацията ти за изучаване на италиански, но познаването на друг език винаги е било нова възможност да си представите себе си по нов начин. Със сигурност сте чували фразата – Всеки познат език е друг човек в същото тяло. Научете италиански и се превърне в експерт на италианската кухня. Или изучавайки италиански намерете ново хоби или сфера на работа. Кой знае, може точно утре някой да ви предложи мечтаната работа, само ако знаете италиански.

Мит: Твърде стар съм, за да уча италиански

А всъщност е: Това е вярно само за най-непросветените. Хора от всички възрасти могат да се научат италиански – до известна степен това е въпрос на решителност и посвещаване. Така че спрете да протаквате и започнете да практикувате!

Мит: Не познавам никой, който да говори италиански, така че няма възможност да практикуват

А всъщност е: Това почти винаги е само оправдание. Просто не сте питали. Нищо не пречи да се свържете се със приятели на приятели, които да са били в Италия, или да се абонирате към newsletter-а на италианския културен институт в България. Или просто да напишете в Гугъл – „дегустация на вино и други италиански продукти“. Или просто създайте събитие във Facebook, където участниците могат да се срещат и разменят няколко думи на италиански.

Мит: Аз нямам време за учене на език

А всъщност е: За тези, които нямат време или поне така твърдят, има различни начини за обучение – самоучители за 10 дни, интензивни курсове (total-immersion course), разговорници… Но всъщност, най-бързият начин да научите италиански (или който и да е чужд език) са курсовете на място. Две седмици езиково училище в Италия е по-ефективно от една пълна година в гимназията или университета. А е и по-евтино от една ваканция. Обикновено в такива езикови училища сутрините са посветени на класове, а следобедите са свободни, така че да има време за посещение на църкви, музеи и други обекти, а защо не и на пазара в града, където няма начин да не ти говорят на италиански.

Мит: Местните италианците няма да ме разберат

А всъщност е: Ако направите усилие, шансовете да разберат какво говорите се увеличават. Не забравяйте, че Италия е страната на жестовете. Не случайно се шегуват с италианците, че за да ги накараш да млъкнат е достатъчно да им вържеш ръцете. А ако не завържете разговор, няма да практикувате италианския. Важна част от обучението е да си изградите самостоятелно доверие във вашите способности – така че колкото повече се опитвате да изразите себе си, толкова по-бързо ще научите езика.

Мит: Отивам в Италия за кратко, така че защо да се притеснявам

А всъщност е: Защо да се притеснявате наистина? Пътувайки за Италия, може да научите само някои италиански фрази за оцеляване, които да ви помогнат във всекидневието, като например: как да попитате къде е тоалетната или как да си поръчате дълго кафе с мляко, как да благодарите или как да разберете къде е градската катедрала, когато се изгубите.

Ако имате желание да научите италиански, извиненията може да са много, но е важно желанието. Просто намерете най-силните доводи за себе си и ако се решите, просто потърсете.