Courses Tests News хедър
хедър

95 съвета как да научиш английски бързо и ефективно (част 2)

Ако съветите от част 1 за 95 съвета как да научиш английски бързо и ефективно са ти се сторили полезни, тогава продължаваме с още 32 съвета как да променим живота си и с методи за бързо и лесно учене. Стига си отлагал. Ще видиш колко забавно може да бъде ученето на английски.

33. Английският език за разлика от японския и френския използва ударението на думата. Просто преброй сричките и виж къде пада ударението. Винаги има само едно ударение и винаги върху гласна. Двусричните думи са с ударение на втората сричка (beGIN). При двусричните съществителни (TEAcher) и прилагателни (HAPpy) ударението пада върху първата сричка.

34. Използвай английски навсякъде където можеш.

35. Не превеждай директно на английски от родния си език. Мисли на английски за да по-добри резултати.

36. Не можеш да научиш английски само от учебниците. Също като шофирането, можеш да се научиш с практика.

37. Най-нормалният начин да учиш граматика е чрез говорене.

38. Направи си дневник и пиши по няколко изречения на английски всеки ден.

39. Защо не си направиш блог и не споделиш написаното със света?

40. За да станеш по-добър в писането записвай някъде своите идеи и мисли, без да се притесняваш за граматиката и правописа. След това помисли върху структурата. Преправи написаното с правилна граматика и правопис. Най-накрая го прочети или го дай на някой друг да го провери за грешки.

41. Обръщай внимание на пунктуацията. Тя може тотално да промени това, което искаш да кажеш. Виж разликите в значението на изреченията: “A woman without her man is nothing” (Една жена без мъжа си е нищо.) и “A woman: without her, man is nothing” (Без жена човек е нищо.).

42. Изпей каквото ти е на сърцето. Покажи на света красивият си глас. Научи песни на английски и слушай такива за да подобриш изказа и интонацията си.

43. Пиши в чат-стаи или форуми. Ако не можеш да говориш на английски това е един от начините да се научиш.

44. Слушай и повтаряй изречения на английски . Фокусирай се върху ритъма и интонацията.

45. Слушай радио на английски. Дори и да не слушаш активно, пасивно свикваш с езика.

46. Прави диктовки. Слушай компактдискове , радио или телевизия и записвай каквото чуеш.

47. Никой не обича да слуша собственият си глас, но бъди готов да се прослушаш. Запиши гласът си и обърни внимание на произношението и интонацията си. Това ще ти помогне да откриеш проблемните ти зони.

48. Използвай речник Английски/Английски, за да свикнеш да мислиш на английски, а не да превеждаш.

49. Не се привързвай прекалено много към речникът. Използвай го само в краен случаи. Опитвай се да отгатнеш значението, вместо директно да го видиш в него.

50. Не се отказвай. Мисли позитивно. Понякога може да изпитваш чувство , че не учиш достатъчно бързо. Не се тревожи. В края на краищата ще успееш.

51. Наслаждавай се. Учим повече докато се забавляваме.

52. Ако се притесняваш докато говориш, поеми си дълбоко дъх преди да започнеш да говориш. Ще се представиш по-добре, когато се чувстваш спокоен.

53. Мотивирай се като гледаш стари уроци и записки. Ще се учудиш колко лесни ти изглеждат сега упражненията. Поздравление, подобрил си нивото си.

54. Никой не е прекалено млад или стар за да започне да учи английски. Не си измисляй оправдания за да не учиш . Какво чакаш още?

55. Отлагането може да те откъсне от успеха. Стига си отлагал. Трябва да разбереш дали отлагането е за да избегнеш учене или е просто лош навик.

56. Ако не си постигнал желаните резултати все още, не е защото си зле с езиците, а е защото не си открил подходящият за теб начин за учене.

57. Използвай средства за учене, отговарящи на твоето ниво. Не прави упражнения, които са прекалено трудни или прекалено лесни. Предизвиквай себе си от време на време, но не прекалявай.

58. Не се тревожи за акцента си. Той е важна част от твоята културна принадлежност. Има толкова много видове английски: британски, американски, южно-африкански и други. Никой от тях не е грешен.

59. Въпреки всичко трябва да бъдеш наясно, че има разлики между британският английски и американският в използването на думите. Например Elevator (US) и Lift (British).

60. Носи подсещащи картички със себе си. Това са малки листчета на които може да си записваш нови думи. Може да ги поглеждаш винаги когато имаш време.

61. Използвай лепящи листчета. С тях може да отбелязваш предмети и да научиш наименованията им по-лесно.

62. Използвай интуицията си. Ще бъдеш изненадан, колко често твоето предположение за превод е правилно. Както казахме по-рано бъди уверен.

63. Събери мислите си. Изчакай секунда да помислиш, преди да започнеш да говориш. Може да знаеш граматиката, но да не я използваш правилно докато говориш.

64. Срещай се с нови хора. Направи усилие да се запознаеш с англоговорящи от твоя град. Може да се присъединиш към клуб или да ходиш в барове, където се събират чужденци.