Courses Tests News хедър
хедър

95 съвета как да научиш английски бързо и ефективно (част 1)

Английският не се учи само в училищата и специализираните заведения. Много хора разчитат единствено на тях и резултатите им не са особено задоволителни. Начините и местата за учене са неограничени и ако искате да научите английски по най-бързият и ефективен начин, тогава трябва да прочетете следните съвета:
1. Според нас най-важният съвет е да не се страхуваш да правиш грешки. Бъди уверен. Само хората могат да ти помогнат да поправиш грешките си, когато те чуят да ги правиш.

2. Обгради се с английски. Заобиколи се с англоговорящо обкръжение, където ще може да учиш пасивно. Най-добрият начин да учиш е чрез говорене.

3. Упражнявай се всеки ден. Състави си учебен план. Реши колко време от седмица ще прекараш в учене и се придържай към това време.

4. Кажи на семействтото и приятелите си за учебният ти план. Накарай ги да те подкрепят в ученето и не допускай да ти пречат.

5. Упражнявай четирите основни умения: четене, писане, говореве, слушане. Трябва да работиш и върху четирите за да се развиеш.

6. Направи си тетрадка за нови думи, които да научиш. Използвай тези думи в изречения.

7. Може да използваш Думи за деня вдясно от публикацията. Всеки ден ще получаваш нови, често използвани думи.

8. Заучаването на изуст е един от най-честите начини за речникова подготовка за тест. Това е добро упражнение само в краткосрочен план, защото често информацията за тестовете се забравя.

9. Открии кога учиш по-добре.

10. Ще научиш думите по-лесно и ефективно ако се опиташ да ги запомниш в примерно изречение.

11. Планирай да се явиш на изпит или тест. Ще видиш, че учиш по-добре, когато се готвиш за нещо.

12. Казвайки това по-добре е не да учиш за теста, а да мислиш за това, което ще постигнеш след като научиш английски на добро ниво. Ако не си достатъчно мотивиран хвърли едно око на статията Защо да учим английски?.

13. Дефинирай си дългосрочни цели. Работи върху постигането им.

14. Дефинирай си и краткосрочни цели и се награждавай, когато постигнеш някоя.

15. Изгради си атмосфера в която искаш да учиш, не защото така трябва, а зашото ти харесва и ти е забавно.

16. Размишлявай кое ти влияе добре в ученето. Анализирай методите си на учене според собственото си усещане.

17. Разбери как учиш по-добре. Може да бъде на усамотено място или с група.

18. Потърси помощ! Ако не разбираш нещо попитай някого за разяснение и съвет. Може да бъде учител, съученик или приятел.

19. Преразглеждай наученото. Отдели време да прегледаш какво си учил в миналото.

20. Лоша идея е да учиш повече от 30 минути без почивка. Почивай си редовно.

21. Не бързай прекалено много да преминеш към другото ниво. Концентрирай се върху нивото на което си.

22. Гледай филми и новини на компютъра вместо по телевизията. Така ако не си разбрал нещо ще може да го превъртиш за да го чуеш отново.

23. От друга страна гледането на телевизия те предизвиква да слушаш внимателно, за да чуеш информация правилно от първият път. Това е добре за по-напреднали.

24. Прочети роман. Можеш да го направиш. Ще се почувстваш чудесно след това.

25. Чети книги за деца. В тях думите са по-лесни и значението на непознатите думи лесно се открива в контекста.

26. Вестниците са добро място да откриеш пасивна констукции. Прочети цялата статия и виж дали можеш да откриеш пасивни изречения.

27. При четене не се притеснявай ако не разбираш всяка дума. Винаги може да се върнеш и да провериш значението им.

28. Ако не разбираш значението на определена дума, огледай думите около нея. Те ще ти подскажат значението. Опитвай се да познаваш значението от контекста.

29. Мисли върху това кое отнема повече време да се подобри, когато нивото ти е високо. По принцип правим най-голям напредък докато сме начинаещи. Ако нивото ти е добро, не си мисли, че изведнъж си спрял да учиш. Просто напредъкът ти е по-малко забележим.

30. Научи корена на думите. Те ще ти помогнат за отгатване на значението.

31. Когато учиш нови думи мисли за всички форми на думата: Beautiful (прилагателно), beauty (съществително), beautifully (наречие).

32. Научи представките (dis-, un-, re-) и надставките (-ly, -ment, -ful). Това ще ти помогне да разбереш знчението на думата.